Organigram

Op dit moment telt onze groep 340 leden. Het ligt dan ook in onze geest om daar al eens mee uit te pakken naar andere jeugdbewegingen toe, al moeten we daar wel een kanttekening bij maken: onze KSA Fanfare - Hanske De Krijger- telt ook een aantal niet-ksa leden. Deze groep wordt geleid door een leidersgroep die 34 man omvat.

Hieronder ziet u een schematische voorstelling van hoe KSA Oudenaarde werkt:

Bondsleiding

De bondsleiding is eindverantwoordelijke van alles wat onze jeugdbeweging organiseert. Ook zijn zij de contactpersonen bij uitstek indien je vragen, opmerkingen hebt of als je ergens mee zit.

Tuur De Vos
Rekkemstraat 49
9700 Oudenaarde

+32 489 11 55 12

tuur@ksaoudenaarde.be

Studies: 2e bachelor Vastgoed - Landmeten

Tom Bartczak
Ommegangstraat 6
9700 Oudenaarde

+32 499 41 75 61 

tom@ksaoudenaarde.be 

Studies: 2e bachelor in de ontwerp en productie technologie

Tijgerkes

Sinds 2011 zijn ook kinderen uit de derde kleuterklas welkom in onze jeugdbeweging. Wij merkten dat in het verleden jongere broertjes of zusjes de KSA-microbe ook al voelden kriebelen en mee wilden gaan naar de activiteiten. Daarom bieden wij voor hen de mogelijkheid aan om zich aan te sluiten bij de Tijgerkes. Omwille van het grote verschil tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar, houden wij deze groep dan ook gescheiden van de Leeuwkes. Op deze manier kunnen onze tijgers zich volledig ontplooien bij het zetten van hun eerste stappen in hun lange KSA-carrière. 

Tijgerkes Volkegem

 

Tijgerkes Leupegem
 

Leeuwkes


KSA betekent voor hen spelen, spelen en nog eens spelen! Ze kunnen zich op elke activiteit verwonderen over de nieuwe ervaringen die ze opdoen. Hun levendige fantasie zorgt ervoor dat ze op reis kunnen naar eender waar, met eender wie, om eender welk probleem op te lossen. Leid(st)ers zijn tijdens deze reizen hun troost en toeverlaat.

Leeuwkes Centrum

 

Leeuwkes Leupegem

Leeuwkes Volkegem

 

 

Jongknapen


De Jongknapen zitten halfweg hun carrière op de lagere school en zijn niet langer de jongste leden van de KSA. Het is een enthousiaste bende die geregeld al echt samen kan spelen. De spelletjes worden al wat complexer. Lang stilzitten is niet aan hen besteed, in onze jeugdbeweging kunnen ze bewegen en willen vanalles uitproberen wat thuis niet kan.

Jongknapen Centrum

 

Jongknapen Leupegem:

 

Jongknapen Volkegem

 

 

Schildknapen


Schildknapen zitten knal in het midden van het gehele KSA gebeuren. Het is een bende toffe meiden en kerels van 10 tot 12 jaar. Dit is wat enkele van hen schreven: Verveel je je op zaterdagnamiddag? Dan moet je zeker een keertje langskomen. We gaan naar 't Spei, rollen in de modder en doen keileuke spelletjes. Onze leiding is de max! Je kan eens een kijkje komen nemen in Leupegem van 14u tot 17u. In november gaan we voor een weekend weg, en daarna is het uitkijken naar het kamp in de zomervakantie.

Knapen


De Knapen zijn stilaan “groot” geworden en mogen de echte wereld gaan verkennen. Ze gebruiken de vrijheid die ze genieten als pubers om op avontuur te trekken. Ook in KSA kunnen ze met vanalles gaan experimenteren. Deze groep avonturiers is al redelijk zelfstandig geworden in al wat ze doen. Aangezien knapen volop zichzelf aan het ontdekken zijn, leidt dit geregeld eens tot kleine crisissen waar de leid(st)er als moderator nodig is. De activiteiten worden al heel wat avontuurlijker en de vriendengroep heel wat hechter.

Jonghernieuwers


KSA wordt voor de Jonghernieuwers een ontmoetingsplaats met vrienden. Ze zullen soms willen stilzitten om watgezellig te babbelen, maar trekken er even graag eens samen op uit om de meeste uiteenlopende stunten tebeleven. De leid(st)ers zetten activiteiten op die een uitdaging vormen voor de leden en hen uitnodigen om samente werken om hun doel te bereiken. Hierbij wordt al heel wat verantwoordelijkheid doorgespeeld naar de leden zelfen mag de groep geregeld zelf één en ander organiseren. In KSA mogen ze zichzelf zijn, los van de doordeweekseverplichtingen en verwachtingen. 

Vernieuwers


Eens men 16 is geworden in KSA, komt men bij de +16’ers terecht. Voor hen worden nog heel wat activiteiten georganiseerd, maar ze leren ook de kneepjes van het leiderschap kennen. Ze zijn actief bezig een eigen identiteit op te bouwen en daarin kan KSA een belangrijke rol spelen. Ze nemen een zeker engagement op binnen de groep en hebben inspraak in de richting die het uit moet. Ze maken plannen en keuzes voor de toekomst en denken na over de maatschappij en hoe die er zou moeten uitzien. Als jongeren kiezen ze ervoor zelf de handen uit de mouwen te steken en een steen(tje) bij te dragen. Daarnaast draait het natuurlijk ook vaak om gewoon in groep plezier maken en je eens uitleven, zonder je al te veel te moeten aantrekken van de eisen van de 'volwassen wereld' (het blijft namelijk nog altijd jeugdbeweging).

Hernieuwers

De Hernieuwers zijn leiding zonder leden. Ze engageren zich nog altijd even veel zoals iedereen in de leiding. Zij helpen de andere leiding voor bepaalde zaken om zo het werk voor hen te verlichten. Ze houden ook elke zaterdag een activiteit. Als er eens iemand ziek is van de leiding kan een hernieuwer gemakkelijk inspringen. 

 

Penningmeester


WILLEM VAN DORPE
Leidingservaring:

2018-2019: Leeuwkes Leupegem
2019-2020: Jongknapen Volkegem

Studie: Bedrijfsmanagement

Ik hou van: Oldtimers, het geluid van een bankautomaat die uw geld telt.
Ik hou niet van: u

 

GILLES VANDERHAEGHEN
Leidingservaring:

2016-2017: Jongknapen Leupegem 
2017-2018: Schildknapen 
2018-2019: Leeuwkes Volkegem 
2019-2020: Knapen

Studie: Bedrijfsmanagement: accountancy-fiscaliteit

Ik hou van: vlees, vuur, voetbal, de geur van vers afgehaald geld 
Ik hou niet van: kaas en zakken kleingeld

VZW Cultuurfonds

 

Op 18 maart 1975 richtten een aantal KSA-getrouwen een vzw op om KSA Sint-Jacobsbond Oudenaarde te steunen in haar technische uitrusting en huisvesting.

Zij hebben een aantal werkgroepen: de fanfare, het beheer van de lokalen en de public relations.

We stellen de leden even aan u voor.

 

- Jan Amez
- Hans Sebrechts
- Dick De Meyer
- Ignaas Van Ommeslaeghe
- Tom Van der Hauwaert
- Annelies Vander Linden
- Jeroen Meirlaen
- Elke Waelkens

contact: vzw@ksaoudenaarde.be 

 

Ook de huidige bondsleiding en de tamboer-majoor zijn lid van de vzw. (Tom, Tuur & Job)

VZW Nacht van de Jeugdbeweging

 

De voorlaatste vrijdag van oktober is er elk jaar de 'Dag van de Jeugdbeweging', op die dag komen alle jeugdbewegingen op straat in uniform om te tonen dat ze fier zijn om lid te zijn van een jeugdbeweging. Maar omdat een dag veel te snel gedaan is, breien wij er elk jaar nog een vervolg aan. Nacht van de Jeugdbeweging is een evenement dat sedert 2009 georganiseerd wordt door KSA Sint-Jacob Oudenaarde. Tijdens deze nacht zijn alle jongeren uitgenodigd om te tonen dat de jeugd nog steeds kan bewegen! Op een manier die de pannen van het dak doet vliegen.

De eerste editie was al meteen een topsucces. Maar sedertdien werd het evenement steeds groter en groter, wat dus ook het risico op ongevallen en ongeplande acties doet verhogen. Omdat wij natuurlijk deze risico's niet op de schouders van de organisatoren en van onze jeugdbeweging willen laten rusten, werd in 2013 'vzw Nacht van de Jeugdbeweging' opgericht. 
 

Dit is een aparte vzw die instaat voor het evenement. In deze vzw zetelen de volgende mensen:

- Dries Van Audenaerde
- Jonas Van Audenaerde
- Maarten Sijmons
- Thomas Van Quickenborne

Ook de AC' van de Nacht van de Jeugdbeweging zijn lid van de vzw. (Gunter)

© 2020 KSA St-Jacob Oudenaarde